:: دوره 25، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) ::
مونسه شیرزادی بهفر1 ، سیامک شهیدی 2، سیدابراهیم حسینی3
1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی
2- مرکز تحقیقات فیزیولوژی اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، siamakshahidi@gmail.com
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات فارس؛ ریاست آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت
سابقه و هدف: نقش گیاهان دارویی در تقویت حافظه و بهبود علایم بیماری آلزایمر، توجه محققین را جلب کرده است. نوروزک (Salvia leriifolia) خاصیت ضد التهابی، آنتی‌اکسیدانی و ضداضطرابی دارد. در این مطالعه، اثر عصاره اتانولی برگ نوروزک بر کاهش حافظه ناشی از اسکوپولامین بررسی گردید.
 روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 48 سر موش صحرایی نر بالغ، جهت بررسی اثر عصاره نوروزک بر حافظه موش‌های نرمال و دوز موثر عصاره بر فراموشی ناشی از اسکوپولامین، به 6 گروه 8 تایی، به طور تصادفی، تقسیم شدند: شاهد، دریافت کننده سالین، عصاره نوروزک با غلظت‌های 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (mg/Kg)، اسکوپولامین به میزان mg/Kg 1 و اسکوپولامین (mg/Kg1) تحت تیمار با دوز موثر عصاره (mg/Kg200). از آزمون حافظه به روش احترازی غیرفعال جهت سنجش میزان به یادآوری استفاده شد. تاخیر در ورود به خانه تاریک (STL) و مدت زمان باقی ماندن در این خانه (TDC) ثبت گردید.
یافته‌ها: تزریق درون صفاقی غلظت‌های مختلف عصاره نوروزک، تفاوت معنی‌دار در پارامترهای فوق را سبب شد. مقدار TDC در گروه‌های دریافت کننده عصاره نسبت به گروه شاهد کاهش (001/0p<) و میزان STL در غلظت‌های100 (05/0p<) و mg/Kg200 (001/0p<) افزایش معنی‌داری داشت. بیشترین میزان تاثیرگذاری بر حافظه، در غلظت mg/Kg200 عصاره مشاهده شد. غلظت موثر عصاره (mg/Kg200) علاوه بر تقویت حافظه، سبب بهبود کاهش حافظه ناشی از اسکوپولامین گردید.
نتیجه‌گیری: عصاره اتانولی نوروزک سبب تقویت حافظه شده و دارای اثرات ضد فراموشی می‌باشد.
واژگان کلیدی: نوروزک، حافظه، اسکوپولامین، احتراز غیرفعال، موش صحرایی.
واژه‌های کلیدی: نوروزک، حافظه، اسکوپولامین، احتراز غیرفعال، موش صحرایی.
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1394/6/31 | پذیرش: 1394/6/31 | انتشار: 1394/6/31

Shirzadi Behfar M, Shahidi S, Hosseini S E. Effects of Salvia leriifolia ethanolic leaf extract on scopolamine-induced memory impairment in passive avoidance test in male rats. MEDICAL SCIENCES 2015; 25 (3) :183-189

شیرزادی بهفر مونسه، شهیدی سیامک، حسینی سیدابراهیم. بررسی اثر عصاره اتانولی برگ گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) بر کاهش حافظه ناشی از اسکوپولامین به روش احترازی غیرفعال در موش‌های صحرایی نر . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1394; 25 (3) :183-189