سابقه و هدف: باکتری Shigella dysenteriae یکی از خطرناک ترین و حادترین انواع اسهال را ایجاد می کند که می تواند به حالت مزمن در آمده و دوره های متناوبی از عود عفونت را نیز به وجود آورد. با وجود اینکه مصرف دوزهای مجاز آنتی بیوتیک ها در اغلب موارد باعث سرکوب یا از بین رفتن عفونت میکروبی می شود، اما در مواردی نیز می توان با غلظت های کمتر از حد مجاز (Sub-MIC) این عفونت ها را کنترل کرد. روش بررسی: در این مطالعه بنیادی نمونه استاندارد (PTCC:1188) Shigella dysenteriae تهیه گردید و تست های تاییدی بر روی آن انجام گرفت. به دنبال آن MIC آنتی بیوتیک با استفاده از روش تهیه غلظت در لوله یا Microdilution در محیط مولر هینتون برات تعیین شد. سپس MBC آنتی بیوتیک در محیط مولر هینتون آگار مشخص گردید. به دنبال آن، غلظت های Sub-MIC آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین محاسبه و تهیه شد. سپس تاثیر آنها بر روی خصوصیات میکروسکوپی، ماکروسکوپی و بیوشیمیایی باکتری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصله نشان داد که اگر چه غلظت های Sub-MIC این آنتی بیوتیک توانایی کشتن باکتری را ندارند، اما باعث تغییرات شکلی محرز می شوند؛، به طوری که در غلظت ?/? MIC کشیدگی سلولها بیشتر بوده و این تغییر شکل در غلظت های ?/? MIC و ?/? MIC کمتر می شود. ضمن اینکه شکل کلنی ها در محیط کشت نیز، در غلظت های بالاترSub-MIC تغییر محسوس داشتند. همچنین برخی خصوصیات بیوشیمیایی باکتری تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر کردند. نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش، با دوزهای پایین تری از سیپروفلوکساسین نیز درمان عفونت های شیگلایی امکان پذیر خواهد بود.
Motevaze K, Bamzadeh Z, Moradi Kalbolandi S. The study of sub-MIC ciprofloxacin effects on Shigella dysenteriae. MEDICAL SCIENCES 2008; 18 (3) :159-165 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-154-fa.html
متواضع کامیار، بم زاده زهرا، مرادی کل بلندی شیما. بررسی تاثیرات Sub-MIC سیپروفلوکساسین بر روی باکتری شیگلا دیسانتری. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1387; 18 (3) :159-165