:: دوره 26، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) ::
شقایق برادران قوامی1 ، عباس اخوان سپهی2 ، حمید اسدزاده عقدایی 3، طاهر نژادستاری4 ، محمدرضا زالی5
1- دکتری میکروب شناسی،گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
2- گروه میکروب شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
3- ، فوق تخصص گوارش و کبد ، مرکز تحقیقات علوم پایه و اپیدمولوژی بیماری‌های دستگاه گوارش، پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، hamid.assadzadeh@gmail.com
4- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
5- فوق تخصص گوارش وکبد، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

سابقه و هدف: آرکی­ها میکروارگانیسم­های اکستروترموفیل هستند که سال­ها تصور بر آن بود که تنها می­توان آنها از محیط­های با شرایط دشوار از قبیل آتشفشان­ها ، اعماق اقیانوس­های و دریاچه­های پرنمک به دست آورد. اما امروزه مشخص شده است که دسته­ای از این آرکی­ها ساکن دستگاه گوارش موجودات زنده از قبیل پستانداران، سخت پوستان و انسان هستند. از مهم­ترین سویه شناسایی شده آرکی­ها در دستگاه گوارش، می توان بهMethanobrevibacter smithii   اشاره کرد. در این مطالعه، برای اولین بار آرکی متانوژن به صورت بومی جداسازی شد.

روش بررسی: در این مطالعه DNA آرکی از نمونه های مدفوع 20 فرد سالم با معیار های مورد نظراستخراج  و سپس PCR  آن در شرایط بهینه صورت گرفت، همچنین برای اطمینان از تکثیر ژن مورد نظر (rpoB) هضم آنزیمی توسط آنزیم محدودکننده انجام شد و در انتها نمونه ها در داخل E.coli(DH5α) کلون و تعیین توالی شدند.

یافته­ ها: از بین 20 نمونه مدفوع، در 18 نمونه جواب PCR (90%) مثبت گزارش شد. جواب­های مثبت به کمک آنزیم محدودالاثر AVAII تایید شدند و نتایج سکانس در سایت NBCI بررسی شد و مشخص شد نمونه جدا شده آرکی Methanobrevibacter smithii  است.

نتیجه­گیری: این مطالعه نشان می­دهد با توجه به  تنوع میکرورارگانیسم­ها در دستگاه گوارش، تعیین ژن اختصاصی و عدم داشتن همولوژی با سایر میکروارگانیسم­ها در جداسازی آرکی بسیار حایز اهمیت است.

واژگان کلیدی: متانوبروی باکتر اسمیتی، آرکی، مدفوع ، ژن rpoB.

واژه‌های کلیدی: متانوبروی باکتر اسمیتی، آرکی، مدفوع، ژن rpoB
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: 1394/5/4 | پذیرش: 1394/10/27 | انتشار: 1395/4/8

Baradaran Ghavami S, Akhavan Sephay A, Asadzadeh Aghdaei H, NejadSatari T, Zali M R. Methanobrevibacter smithii isolation from human stool using specific rpoB gene. MEDICAL SCIENCES 2016; 26 (2) :82-88