1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نیشابور، نیشابور، ایران 2- گروه علوم پایه، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، شاهرود، ایران ، Parastoo_pourali@yahoo.com
چکیده: (5999 مشاهده)
سابقه و هدف:امروزه استفاده از رنگدانههای آلی تولید شده توسط میکروارگانیسمها با توجه به ماهیت و ایمنی آنها در حال افزایش است. این رنگدانهها در طبیعت و خواص خود متفاوت هستند. هدف از مطالعه حاضر، استخراج رنگدانههای تولید شده در سرما توسط باکتریهای سرمادوست است.
روش بررسی:10 نمونه خاک از مناطق مختلف شهر طرقبه جمعآوری و کشت داده شدند. 10 روز بعد، تعداد 14 کلنی باکتریایی که مولد رنگدانه بودند انتخاب شدند و با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و PCR مورد شناسایی قرار گرفتند. با استفاده از متانول و پودر شیشه رنگدانههای باکتریایی استخراج شدند و به منظور خالص سازی آنها TLC بر روی نمونهها انجام گرفت. دو رنگدانه مربوط به سویههای A8 و A13 که دارای خلوص مناسب بودند، جهت بررسی سمیت سلولی بر روی 3 رده سلولی HepG2، فیبروبلاست جنین انسان و سرطان معده استفاده شدند.
یافتهها:از میان 14 باکتری دارای رنگدانه مربوط به سویه A8 که Aeromonas hydrophyla بود، بر روی ردههای مختلف کشت سلولی باعث ممانعت از رشد سلولها شد. همچنین رنگدانه نامیده شده A13، بر روی ردههای سلولی هیچ سمیتی نداشت و میتوان از آن به عنوان یک رنگ طبیعی در صنایع غذایی استفاده کرد.
نتیجه گیری:همان گونه که نتایج نشان دادند، بر اساس خواص بیولوژیکی رنگدانههای باکتریایی استخراج شده میتوان از آنها در زمینههای مختلف پزشکی و تکنولوژی استفاده کرد.
واژگان کلیدی:باکتریهای سرمادوست، رنگدانه، صنایع غذایی، اثر ضدسرطانی.
Pazoki H, Pourali P. Isolation and assessment of the pigments from the psychrotrophic bacteria with the aim of application in the food industries . MEDICAL SCIENCES 2017; 27 (2) :126-132 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-1253-fa.html
پازکی حدیثه، پورعلی پرستو. جداسازی و بررسی رنگدانه باکتریهای سرمادوست با هدف کاربرد در صنایع غذایی . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1396; 27 (2) :126-132