1- دانش آموخته دکتری داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران 2- مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، استادیار، گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران 3- استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، تاکستان، ایران 4- دانشیار سم شناسی، گروه فارماکولوژی- سم شناسی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، mosavi50@yahoo.com
چکیده: (2805 مشاهده)
سابقه و هدف:نوشیدنیهای انرژیزا و حاوی کافئین از جمله نوشیدنیهای رایج توسط ورزشکاران و عموم مردم هستند که فوایدی نظیر فراهم کردن سریع انرژی، کاهش خسـتگی و ایجاد هوشیاری دارند، اما میتوانند منجر به عوارض جدی در افراد بیمار، به ویژه مبتلایان به بیماریهای روانـی، قلبی و عروقی، سرطان و کلیوی شوند. هدف این مطالعه معتبرسازی روش آنالیز کمی و تعیین سطح کافئین نوشیدنیهای موجود در سطح شهر تهران با استفاده از دستگاه HPLC (کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا) بود. روش بررسی:در این مطالعه، ابتدا معتبرسازی روش HPLC با استفاده از استاندارد نمونه انجام گرفت. سپس میزان کافئین موجود در 10 نمونه از نوشیدنیها بررسی شد. یافتهها:منحنی کالیبراسیون برای استاندارد کافئین در محدوده ppm200-2 خطی و ضریب همبستگی آن 997/0 بود. با بررسی انجام شده حدود تعیین مقدار ( (LOQmg/mL65/44 و حدود شناسایی (LOD)mg/mL 39/13محاسبه شد. پس از اعتبارسنجی روش، 10 نمونه نوشیدنی جمع آوری شده از سطح شهر تهران از نظر میزان کافئین مورد آزمایش قرار گرفت که میزان کافئین این نمونهها کمتر از حد استاندارد بود. نتیجهگیری:این روش در اندازه گیری کافئین نوشیدنیها از دقت و کارایی لازم برخوردار است و مقایسه نتایج حاصل با استانداردهای بین المللی نشان میدهد که میزان کافئین این نوشیدنیها پایینتر از حد استاندارد است. با توجه به افزایش مصرف این نوشیدنیها در کشور، اندازهگیری میزان کافئین در مقاطع زمانی مختلف امری ضروری محسوب میشود.
Sharifi Darani H, Ziarati P, Taherkhani M, Mousavi Z. Method validation and determination of caffeine in drinks in the Iranian market by the HPLC. MEDICAL SCIENCES 2020; 30 (4) :425-431 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-1849-fa.html
شریفی دارانی حمیده، زیارتی پریسا، طاهرخانی محبوبه، موسوی سیده زهرا. اعتبار سنجی روش و اندازهگیری کافئین موجود در نوشیدنیهای بازار ایران به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1399; 30 (4) :425-431