1- استادیار گروه بیماری های دهان و دندان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران 2- استادیار، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران 3- استادیار شیمی دارویی، گروه فیزیولوژی- فارماکولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران 4- دانشجوی دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران ، alavighazal77@gmail.com 5- دندانپزشک عمومی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
چکیده: (27 مشاهده)
سابقه و هدف:این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی گیاه الیوریادکومبنز بر روی باکتریهای استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، که از عوامل اصلی پوسیدگی دندان هستند، پرداخت. با توجه به مقاومت نسبی این باکتریها به آنتیبیوتیکها و استفادههای سنتی از گیاهان دارویی، این مطالعه برای بررسی این اثرات انجام شد. روش بررسی:ابتدا عصارههای گیاه به روش خیساندن و در رقتهای سریالی مختلف تهیه شدند. سپس باکتریهای استاندارد از منابع معتبر تهیه و در محیطهای مناسب کشت داده شدند. عصارههای آبی و الکلی در چاهکهای میکروپلیت به سوسپانسیون باکتریها اضافه شده و نمونهها به مدت 48 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد در شرایط بیهوازی نگهداری شدند. میزان حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) از طریق مشاهده چشمی تعیین شد. یافتهها:عصاره آبی در غلظتهای 2048، 1024 و 512 میکروگرم بر میلیلیتر رشد هر دو گونه باکتری را مهار کرده و MICآن 512 میکروگرم بر میلیلیتر بود. همچنین، عصاره آبی خاصیت باکتریکشی در غلظتهای 2048 و 1024 میکروگرم بر میلیلیتر داشت و MBC آن 1024 میکروگرم بر میلیلیتر بود. از سوی دیگر، عصاره الکلی در هیچیک از غلظتها اثر ضدمیکروبی نداشت. نتیجهگیری:این مطالعه نشان میدهد که عصاره آبی گیاه اثر ضدمیکروبی متوسطی دارد، در حالی که عصاره الکلی هیچ تأثیری ندارد.
Barkian Y, Fateh R, Abolhasani H, Alavi G, Reiszadeh A, Amouzad Z. Antibacterial activity of Oliveria decumbens extract on Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophylus. MEDICAL SCIENCES 2025; 35 (3) :286-293 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-2280-fa.html
برکیان یاسمین، فاتح روح الله، ابولحسنی هدی، علوی غزل، رییس زاده آذین، عموزاد خلیلی زهرا. بررسی اثر آنتیباکتریال عصاره گیاه الوریادکومبنز بر باکتریهای استرپتوکوکوس موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1404; 35 (3) :286-293