[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام ::
اشتراک::
اطلاعات نمایه::
برای نویسندگان::
فرآیند چاپ::
پست الکترونیک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 35، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) ::
جلد 35 شماره 3 صفحات 274-258 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر مکانیسم عملکرد سیانوباکتری ها برای کنترل دیابت و قند خون
سینا ذالیانی1 ، بهاره نوروزی2
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه زیست شناسی، SR.C، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، bahareh.nowruzi@srbiau.ac.ir
چکیده:   (259 مشاهده)
ترکیبات بیواکتیو در سیانوباکتری­ها سرشار از مواد مغذی و ترکیبات شیمیایی مختلف از جمله پروتئین، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین­ها، مواد معدنی، رنگدانه­ها، کلروفیل و آنزیم­ها هستند. در این میان، اسپیرولینا که یکی از جنس­های سیانوباکتری­ها و سرشار از مولکول­های فعال و مواد مغذی است که دارای فعالیت­ها و کاربردهای دارویی متعددی از جمله آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ایمنی درمانی، تقویت کننده سیستم ایمنی، ضدسرطان، فعالیت ضد ویروسی و خواص محافظتی عصبی است. همچنین به عنوان مکمل غذایی، برای کاهش وزن و سطح گلوکز خون در مدل های موش و بیماران دیابتی نوع دو همواره مطرح هستند. مکانیسم­های مختلفی از جمله فعالیت ضد التهابی، افزایش حساسیت به انسولین، مهار گلوکونئوژنز، فعالیت آنتی اکسیدانی، تعدیل ترکیب میکروبیوتای روده، بهبود هومئوستاز گلوکز و فعال سازی گیرنده انسولین را دلیل این رفتار منحصر به فرد اسپیرولینا نسبت داده­اند. این مقاله مروری، با مطالعه آخرین مقالات موجود کلیه اطلاعات ضروری در مورد اثربخشی و عوارض جانبی احتمالی ترکیبات زیست فعال شناسایی‌شده که از سیانوباکتری ها مشتق شده‌اند را فراهم می‌کند. با این حال برای توضیح کامل اثرات آن بر فیزیولوژی انسان و تعیین دوز بهینه درمان هنوز مطالعات بیشتری نیاز است.
واژه‌های کلیدی: سیانوباکتری ها، دیابت، کنترل قندخون، اسپیرولینا
متن کامل [PDF 1233 kb]   (100 دریافت)    
نيمه آزمايشي : مروري | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي
دریافت: 1403/6/18 | پذیرش: 1403/9/18 | انتشار: 1404/6/10
فهرست منابع
1. Mishra P, Kumar S, Malik JK. Molecular Mechanistic Insight Spirulina as Anti-Stress Agent. South Asian Res J Pharm Sci 2023;5:42-7. [DOI:10.36346/sarjps.2023.v05i03.001]
2. Hatami E, Ghalishourani S-S, Najafgholizadeh A, Pourmasoumi M, Hadi A, Clark CC, et al. The effect of spirulina on type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Diabetes Metab Disord 2021;20:883-92. [DOI:10.1007/s40200-021-00760-z]
3. Bitam A, Aissaoui O. Spirulina platensis, oxidative stress, and diabetes. In: Preedy VR, editor. Diabetes. London: Elsevier; 2020. p. 325-31. [DOI:10.1016/B978-0-12-815776-3.00033-4]
4. Abd El-Hady A, El-Ghalid O. Spirulina platensis algae (SPA): a novel poultry feed additive. Effect of SPA supplementation in broiler chicken diets on productive performance, lipid profile and calcium-phosphorus metabolism. Worlds Poult Sci J 2018;74:1-7.
5. Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, et al. Spirulina-an edible cyanobacterium with potential therapeutic health benefits and toxicological consequences. J Am Nutr Assoc 2023;42:559-72. [DOI:10.1080/27697061.2022.2103852]
6. Kang MS, Moon J-H, Park SC, Jang YP, Choung SY. Spirulina maxima reduces inflammation and alveolar bone loss in Porphyromonas gingivalis-induced periodontitis. Phytomedicine 2021;81:153420. [DOI:10.1016/j.phymed.2020.153420]
7. Oleiwi SD. Effect of oral dosage of Spirulina platensis and silver nanoparticles on glucose, lipid profile, and liver enzymes in male rats induced diabetics by alloxan. J Kerbala Agric Sci. 2024;11:31-42. [DOI:10.59658/jkas.v11i1.1429]
8. Michalak I, Mironiuk M, Godlewska K, Trynda J, Marycz K. Arthrospira (Spirulina) platensis: an effective biosorbent for nutrients. Process Biochem 2020;88:129-37. [DOI:10.1016/j.procbio.2019.10.004]
9. Ai X, Yu P, Li X, Lai X, Yang M, Liu F, et al. Polysaccharides from Spirulina platensis: extraction methods, structural features and bioactivities diversity. Int J Biol Macromol 2023;231:123211. [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2023.123211]
10. Das A, Kundu P, Adhikari SN. Treatability and kinetic study of dairy effluent using microalgae Spirulina platensis in a laboratory scale batch reactor. J Water Chem Technol 2022;44:208-15. [DOI:10.3103/S1063455X22030031]
11. Ab Halim SS, Ahmad Z, Shamsudin L, Abdullah MNH, Ab Rashid S. An alternative organic diet in preventing hyperlipidemia in cholesterol-fed Sprague-Dawley rats by Arthrospira (Spirulina) platensis. Songklanakarin J Sci Technol 2018;40.
12. Okechukwu PN, Ekeuku SO, Sharma M, Nee CP, Chan HK, Mohamed N, et al. In vivo and in vitro antidiabetic and antioxidant activity of spirulina. Pharmacogn Mag 2019;15.
13. Choopani A, Fazilati M, Latifi AM, Salavati H, Khodabakhshi MR, Fadaie M. An efficient method for extraction and enrichment of γ-linolenic acid (GLA) from Spirulina. Lett Appl NanoBioSci 2022;11:3166-74. [DOI:10.33263/BRIAC111.31663174]
14. Ahmadifar E, Pourmohammadi Fallah H, Yousefi M, Dawood MA, Hoseinifar SH, Adineh H, et al. The gene regulatory roles of herbal extracts on the growth, immune system, and reproduction of fish. Animals (Basel) 2021;11:2167. [DOI:10.3390/ani11082167]
15. İlter I, Akyıl S, Demirel Z, Koç M, Conk-Dalay M, Kaymak-Ertekin F. Optimization of phycocyanin extraction from Spirulina platensis using different techniques. J Food Compos Anal 2018;70:78-88. [DOI:10.1016/j.jfca.2018.04.007]
16. Tajvidi E, Nahavandizadeh N, Pournaderi M, Pourrashid AZ, Bossaghzadeh F, Khoshnood Z. Study the antioxidant effects of blue-green algae Spirulina extract on ROS and MDA production in human lung cancer cells. Biochem Biophys Rep 2021;28:101139. [DOI:10.1016/j.bbrep.2021.101139]
17. Nasirian F, Dadkhah M, Moradi-Kor N, Obeidavi Z. Effects of Spirulina platensis microalgae on antioxidant and anti-inflammatory factors in diabetic rats. Diabetes Metab Syndr Obes 2018;11:375-80. [DOI:10.2147/DMSO.S172104]
18. Hussaini S, Hossain M, Islam M, Rafiq K. Effects of Spirulina platensis on alloxan induced diabetic rats. Prog Agric 2018;29:139-46. [DOI:10.3329/pa.v29i2.38300]
19. Moradi S, Bagheri R, Amirian P, Zarpoosh M, Cheraghloo N, Wong A, et al. Effects of Spirulina supplementation in patients with ulcerative colitis: a double-blind, placebo-controlled randomized trial. BMC Complement Med Ther 2024;24:109. [DOI:10.1186/s12906-024-04400-w]
20. Burkhardt W, Rausch T, Klopfleisch R, Blaut M, Braune A. Impact of dietary sulfolipid-derived sulfoquinovose on gut microbiota composition and inflammatory status of colitis-prone interleukin-10-deficient mice. Int J Med Microbiol 2021;311:151494. [DOI:10.1016/j.ijmm.2021.151494]
21. Shiels K, Tsoupras A, Lordan R, Zabetakis I, Murray P, Saha SK. Anti-inflammatory and antithrombotic properties of polar lipid extracts, rich in unsaturated fatty acids, from the Irish marine cyanobacterium Spirulina subsalsa. J Funct Foods 2022;94:105124. [DOI:10.1016/j.jff.2022.105124]
22. Ismail M, Elkomy R. Phytochemical screening and antimicrobial activity of various marine microalgae and cyanobacteria. Hydrobiol J 2022;58. [DOI:10.1615/HydrobJ.v58.i1.70]
23. Abdel-Latif HM, El-Ashram S, Sayed AE-DH, Alagawany M, Shukry M, Dawood MA, et al. Elucidating the ameliorative effects of the cyanobacterium Spirulina (Arthrospira platensis) and several microalgal species against the negative impacts of contaminants in freshwater fish: a review. Aquaculture. 2022;554:738155. doi: 10.1016/j.fochms.2022.100134. [DOI:10.1016/j.fochms.2022.100134]
24. Bortolini DG, Maciel GM, Fernandes IdAA, Pedro AC, Rubio FTV, Branco IG, et al. Functional properties of bioactive compounds from Spirulina spp.: current status and future trends. Food Chem Mol Sci 2022;5:100134. [DOI:10.1016/j.fochms.2022.100134]
25. Alrasheedi AA, Basnawi AI, Althaiban MA. Effects of Spirulina platensis microalgae on renal function and antioxidant defence in rats with streptozotocin-induced diabetes. J Funct Foods 2024;122:106485. [DOI:10.1016/j.jff.2024.106485]
26. Khafagy M, El-Shekheby H, El-Kholie E. Potential effect of some bakery products supplemented with Spirulina algae in alloxan-induced diabetic rats. J Home Econ Menoufia Univ 2023;33:29-40.
27. Ashtiani AG, Sharifan A, Gharibi M, Moradzadeh R. The beneficial effect of fermented Spirulina platensis on reducing oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus. Cell Mol Biol 2024;70:82-89. [DOI:10.14715/cmb/2024.70.8.10]
28. Karizi SR, Armanmehr F, Azadi HG, Zahroodi HS, Ghalibaf AM, Bazzaz BSF, et al. A randomized, double-blind placebo-controlled add-on trial to assess the efficacy, safety, and anti-atherogenic effect of Spirulina platensis in patients with inadequately controlled type 2 diabetes mellitus. Phytother Res 2023;37:1435-48. [DOI:10.1002/ptr.7674]
29. El Leithy AA, Abozaid M, Al-Karmalawy AA, Allam RM, Nourelden AZ, Amer RM, et al. Spirulina versus metformin for controlling some insulin signaling pathway genes in induced polycystic ovary syndrome rat model. Gene 2024;921:148524. [DOI:10.1016/j.gene.2024.148524]
30. Kumar A, Ramamoorthy D, Verma DK, Kumar A, Kumar N, Kanak KR, et al. Antioxidant and phytonutrient activities of Spirulina platensis. Energy Nexus 2022;6:100070. [DOI:10.1016/j.nexus.2022.100070]
31. Singab AN, Ibrahim N, Elsayed AE-K, El-Senousy W, Aly H, Abd Elsamiae A, et al. Antiviral, cytotoxic, antioxidant and anti-cholinesterase activities of polysaccharides isolated from microalgae Spirulina platensis, Scenedesmus obliquus and Dunaliella salina. Archives of Pharmaceutical Sciences Ain Shams University 2018;2:121-37. [DOI:10.21608/aps.2018.18740]
32. Machihara K, Oki S, Maejima Y, Kageyama S, Onda A, Koseki Y, et al. Restoration of mitochondrial function by Spirulina polysaccharide via upregulated SOD2 in aging fibroblasts. iScience. 2023;26: 107113. [DOI:10.1016/j.isci.2023.107113]
33. Lee EH, Park J-E, Choi Y-J, Huh K-B, Kim W-Y. A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes mellitus patients. Nutr Res Pract 2008;2:295-300. [DOI:10.4162/nrp.2008.2.4.295]
34. El-Sayed E-SM, Hikal M, Abo El-Khair B, El-Ghobashy R, El-Assar A. Hypoglycemic and hypolipidemic effects of Spirulina platensis, phycocyanin, phycocyanopeptide and phycocyanobilin on male diabetic rats. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences 2018;26:S1121-34. [DOI:10.21608/ajs.2018.28365]
35. Gheda SF, Abo-Shady AM, Abdel-Karim OH, Ismail GA. Antioxidant and antihyperglycemic activity of Arthrospira platensis (Spirulina platensis) methanolic extract: in vitro and in vivo study. Egyptian Journal of Botany 2021;61:71-93.
36. Hu S, Fan X, Qi P, Zhang X. Identification of anti-diabetes peptides from Spirulina platensis. J Funct Foods 2019;56:333-41. [DOI:10.1016/j.jff.2019.03.024]
37. Hamedifard Z, Milajerdi A, Reiner Ž, Taghizadeh M, Kolahdooz F, Asemi Z. The effects of spirulina on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related disorders: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res 2019;33:2609-21. [DOI:10.1002/ptr.6441]
38. Li Y, Aiello G, Bollati C, Bartolomei M, Arnoldi A, Lammi C. Phycobiliproteins from Arthrospira platensis (Spirulina): a new source of peptides with dipeptidyl peptidase-IV inhibitory activity. Nutrients 2020;12:794. [DOI:10.3390/nu12030794]
39. Aiello G, Li Y, Boschin G, Bollati C, Arnoldi A, Lammi C. Chemical and biological characterization of spirulina protein hydrolysates: focus on ACE and DPP-IV activities modulation. J Funct Foods 2019;63:103592. [DOI:10.1016/j.jff.2019.103592]
40. Kavisri M, Abraham M, Prabakaran G, Elangovan M, Moovendhan M. Phytochemistry, bioactive potential and chemical characterization of metabolites from marine microalgae (Spirulina platensis) biomass. Biomass Convers Biorefin 2021:1-8. [DOI:10.1007/s13399-021-01689-2]
41. Rajak U, Nashine P, Verma TN, Pugazhendhi A. Performance and emission analysis of a diesel engine using hydrogen enriched n-butanol, diethyl ester and Spirulina microalgae biodiesel. Fuel 2020;271:117645. [DOI:10.1016/j.fuel.2020.117645]
42. Krishnan H, Kaushik D, Kumar M, Oz E, Brennan C, Proestos C, et al. Exploring the natural efficacy of spirulina powder for combating obesity, diabetes, and inflammation. J Sci Food Agric 2024;104:9128-36. [DOI:10.1002/jsfa.13734]
43. Oriquat GA, Ali MA, Mahmoud SA, Eid RM, Hassan R, Kamel MA. Improving hepatic mitochondrial biogenesis as a postulated mechanism for the antidiabetic effect of Spirulina platensis in comparison with metformin. Appl Physiol Nutr Metab 2019;44:357-64. [DOI:10.1139/apnm-2018-0354]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zaliani S, Nowruzi B. A review of the mechanism of action of cyanobacteria to control diabetes and blood sugar. MEDICAL SCIENCES 2025; 35 (3) :258-274
URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-2301-fa.html

ذالیانی سینا، نوروزی بهاره. مروری بر مکانیسم عملکرد سیانوباکتری ها برای کنترل دیابت و قند خون. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1404; 35 (3) :258-274

URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-2301-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 35، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران Medical Science Journal of Islamic Azad Univesity - Tehran Medical Branch
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4718