1- دانشجوی دکتری بیوفیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران ، r_ardeshiry@yahoo.com 2- مرکز تحقیقات پروتئومیکس، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 3- دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران 4- دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاداسلامی، واحد پزشکی تهران 5- دانشجوی دکتری بیوفیزیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
چکیده: (10950 مشاهده)
سابقه و هدف: استفاده دارویی از گیاهان سابقهای طولانی دارد و با آشکار شدن اثرات جانبی داروهای شیمیایی بشر به استفاده از منابع طبیعی جهت تهیه داروها روی آورد. در این تحقیق، اثرات ضدمیکروبی عصاره آبی گیاه اسکروفولاریا استریاتا بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس آرئوس و اشریشیاکولی مورد بررسی قرار گرفت و همچنین اثرات آن با آنتی بیوتیک تتراسیکلین نیز مقایسه شد. روش بررسی: در این تحقیق بنیادی-کاربردی، پس از تهیه عصاره آبی گیاه اسکروفولاریا استریاتا از بخشهای برگ و میوه، غلظتهای مختلفی از آنها به صورت استریل شده و استریل نشده تهیه شد. باکتریهای استافیلوکوکوس آرئوس و اشریشیاکولی پس از تعیین رقت و شمارش کلنی در محیطهای حاوی عصاره با غلظتهای مشخص کشت داده شدند. اثرات آنها بر روی رشد باکتریها پس از 24 ساعت به روش کدورت سنجی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: عصاره گیاه از رشد باکتری تا حدود 80% نسبت به کنترل 100% جلوگیری کرد و اثر مهاری عصاره در غلظتهای پایین حتی از آنتی بیوتیک تتراسیکلین بیشتر بود.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که عصاره آبی گیاه اسکروفولاریا استریاتا میتواند کاندیدای مناسبی جهت جایگزینی و یا به عنوان مکمل برای آنتیبیوتیکها جهت درمان عفونتهای باکتریایی باشد.
Ardeshiry Lajimi A, Rezaie Tavirani M, Ahmadi S S, Entezari M, Mahdavi S M. Study of antimicrobial activity of Scrophularia striata boiss. MEDICAL SCIENCES 2013; 23 (3) :190-195 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-705-fa.html
اردشیری لاجیمی عبدالرضا، رضایی طاویرانی مصطفی، احمدی صدیقه سادات، انتظاری ملیحه، مهدوی سید محمد. مطالعه اثرات ضدمیکروبی عصاره گیاه اسکروفولاریا استریاتا . فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1392; 23 (3) :190-195