:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1387 ) ::
پریچهر یغمایی 1، کاظم پریور ، فرید نیک سرشت
1- ، yaghmaei_p@yahoo.com
سابقه و هدف: بیماری دیابت شایع ترین بیماری متابولیسم غیرطبیعی کربوهیدراتهاست که به علت نقص در ترشح انسولین توسط پانکراس و نقص در عملکرد گیرنده های انسولینی و یا هر دو ایجاد می گردد. در تحقیق حاضر به بررسی اثرات حفاظتی تنگستات سدیم در موش های صحرایی دیابتی شده بر میزان قندخون و تعداد سلول های جزایر لانگرهانس و قطر آنها پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار حدود 250 گرم مورد بررسی قرار گرفتند. گروه شاهد 1 آب و غذای کافی در اختیار داشتند. گروه شاهد 2، موش های دیابتی شده با STZ (60mg/kg)با آب و غذای کافی بودند. گروه تجربی 1 و 2 تنگستات سدیم را به ترتیب در غلظت های 75/1 و 25/2 گرم بر لیتر به مدت 60 روز در آب خوراکی دریافت می کردند. گروه تجربی 3 و 4 تنگستات سدیم را به ترتیب در غلظتهای?.??gr/l،?.??gr/l دو هفته پیش از دیابتی شدن به مدت 60 روز دریافت کردند. گروه تجربی 5 و 6 ابتدا با STZ دیابتی شده و سپس تنگستات سدیم را به ترتیب با غلظت های 75/1 و 25/2 به مدت 60 روز دریافت کردند. در پایان مراحل تیمار، جهت بررسی های بافتی، پانکراس خارج و در فیکساتور بوئن فیکس شد.
یافته ها: سطح گلوگز خون در گروه های تجربی نسبت به گروه شاهد 1 و 2 کاهش معنی داری پیدا کرد(p<0.001) تیمار با تنگستات سدیم در گروه های تجربی 3 و 4 باعث کاهش معنی دار(p<0.01)در میزان قند خون شد. در بررسی های بافتی، افزایش تعداد جزایر لانگرهانس در مدت های تیمار شده با تنگستات سدیم در مقایسه با گروه های شاهد 1 و 2 مشاهده شد.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که پیش درمانی با تنگستات سدیم امکان بهبود و ترمیم جزایر لانگرهانس را می تواند فراهم آورد و از عوارض بیماری دیابت و پیشرفت آن جلوگیری نماید.
واژه‌های کلیدی: تنگستات سدیم، دیابت، جزایرلانگرهانس، گلوکز، استرپتوزوتوسین
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1387/9/25

Yaghmaie P, Parivar K, Neikseresht F. Protective effects of sodium tungestate on pancreas of diabetic male rats and its histopathological alteration. MEDICAL SCIENCES 2008; 18 (4) :217-223

یغمایی پریچهر، پریور کاظم، نیک سرشت فرید. بررسی اثرات حفاظتی تنگستات سدیم برپانکراس موش های صحرایی نر دیابتی و تغییرات هیستوپاتولوژیکی متعاقب آن. فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1387; 18 (4) :217-223